utorok 1. marca 2016

Malinové tartaletky s čokoládovou ganache


Tieto malinovo-čokoládove fešandy si určite zamilujete!
Sú trošku náročnejšie na prípravu ale stoja za tú námahu:) Majú perfektne vyladenú kyselkavo-čokoládovu chuť, ktorú doplna krehký maslovo-vanilkový košíček. Zatial im nikto nepovedal nie ;) 

Tartaletka v reze :)


RECEPT
Maslovo-vanilkové krehké cesto. 
175g hl. múky
100g masla
30g práškového cukru
1 žĺtko 
3 čl studenej vody
1čl vanilkového extraktu
štipka soli
Tento recept na cesto som našla na blogu Devčete u plotny..a vyhovuje mi asi najviac zo všetkych, čo som kedy skúšala..
smile – emotikon

Postup je jednoduchy. Všetky ingrediencie zmiešaj dokopy do krásneho lesklého cesta. Potom si ho rozdel na guličky. Mne vyjde 10 guličiek po 32g a nejaky zbytok:). Guličky daj schladit do chladnicky asi na hodinku.
Zatial si vymasti a pomúč formičky na tartaletky. Ja na to ale používam plech na cupcaky, pretože som občas mala problémy vytiahnut cesto z vlnitej formičky a to ma pekne štvalo.
angel – emotikon
 Do formy vtlač cesto a vytvaruj košíčky. Poprepichuj spodok vidličkou. Aby ostal spodok pekne rovny, treba tartaletky zaťažiť. Ja používam keramické fazulky. Na cesto dam papier na pečenie a zatažím fazuľkami. Môže sa použiť aj ryza, hrach alebo obyč. fazuľa. Len z nich už potom nevar;) Ak ich nezatažiš, nič sa nestane, len sa ti viac nafuknu a zvlnia=zmesti sa menej plnky. Daj ich opat do chladničky nech stuhnú. Teraz zapni rúru na 180 a ked sa vyhreje hned ich tam šupni.. Peč najprv 10min s fazulkami, potom ich vytiahni a peč dalej, kym nebudú pekne zlaté, asi 5-10 min. Záleži od rury.

Maliny
150-200g čerstvých/rozmrazených malín
1-2PL hnedého cukru
citrónová štava
asi 1/2 čl zemiakového škrobu
Stavu z rozmrazených malín vylej na panvičku, pridaj cukor podľa chuti a zahrej. Medzitým si priprav zemiakový škrob, ktorý rozmiešaš v troche vody a vylej ho do bublajúcej malinovej štavy. Rychlo premiešaj, nechaj opať prevrieť asi 10 sec a potom do pridaj maliny... a podla chuti citron:). Maliny bud rozmačkaj alebo nechaj kusky, je to na tebe.Trošku povar a máš hovoto :)
Do vychladnutých košíčkov pridaj malinovú zmes a nechaj asi 20 min usadnúť. Kým bude chladnúť tak si priprav ganache.

Čokoládová ganache
150g čokolády
150ml šlahačkovej smotany
1 PL masla
Daj všetky suroviny do topluvzdornej misky a za stáleho miešania nechaj úplne rozpustiť nad parou. Ešte teple vylej do pripravených košíčkov. Nechaj úplne stuhnúť v chlade. Najlepšie cez noc, no pre nedočkavcov možno bude stačiť aj 6 hodin 
smile – emotikon

Najlepšie to chutí s obrovitáááááánskym kopčiskom šľahačky. :) 
Tak dobrú chuť!

TIP 1: Ak sa Ti zdajú košíčky moc tvrdé, tak po vychladnutí potri vnutro trošičkou vody s cukrom a vanilkovým extraktom. Nasajú a pekne zmaknú :)

devil – emotikon





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára