Túto tortičku som už dlho plánovala upiecť, a tak som čakala na ten správny moment:) Vždy sa "musí" nájsť zamienka prečo piecť torty O:-). Ja som si našla rovno 2! Po prvé, potrebovala som si vyskúšať novú 14cm formu(ráfik) na pečenie, a po druhé, prišla domov na víkend ségra z Prahy. Lepšie podmienky na pečenie som si ani vysnívať nemohla :).
Tortička ma trošku hútnejšie cesto, ale v kombinácií s ľahučkým mascarpone sa všetko stratí :)
Najprv si treba urobit Lemon curd. Ak sa Vám s tým nechce babrať, kľudne si ho kúpte v Marks and Spencer. Ja som si ale dala tú námahu, a dobrý recept na tento kyselkavý krém som našla u Maryny :)
Domáci
Lemon curd
Krém
si pripravíme minimálne 4 hodiny vopred, najlepšie však je, ak cez noc postoji
v chladničke.
150ml
citrónovej štavy
70g
práškového cukru
1
celé vajce
1
žltko
50g
masla
Nastrúhaná
kora z 1 citróna
Všetky
suroviny okrem masla poriadne zmiešame v hrnci a dáme na plameň
pomaly zahrievať. Ked to bude mať prijemnú letnu teplotu, tak krém odstavíme
a vmiesame doň maslo. Počkáme kym sa rozpustí, a potom vrátime hrniec
s kremom opat na ohen. Krém poriadne miešame až do zhustnutia. Vychladnutý
krém odložíme do pripravenej nádoby a prikryjeme potravinovou fóliou, aby
nevznikla kožka na vrchu.
Biele
zamatové cesto - White velvet
180g
hladkej preosiatej múky
1/3
čl soli
80g
makkeho masla
95g
práškového cukru
2
vajcia izbovej teploty
160ml
cmaru
1
menšia lyžička sódy bikarbony
1
menšia lyžička octu
Múku
a soľ si zmiešajte dokopy. Maslo s cukrom sa vyšlahá do peknej peny
a po jednom sa pridajú vajíčka. Striedavo sa potom do cesta prilieva cmar
a múčna zmes až nám vznikne krásne zamatové cesto. Do pohárika si dáme
jednu menšiu lyžičku sody, zalejeme octom, veľmi rýchlo premiešame
a vylejeme do cesta. Poriadne zamiešame.
Pripravíme si 2 formy s priemerom 14cm, vymažeme
maslom a vystelieme mukou. Rozdelíme do nich cesto a dáme piecť na
asi 35 minút na 180. Ja som po 20 minútach dala alobal lebo s ami zdalo, že mi rúra moc pečie z hora. Cesto som skontrolovala špajdlou. Po vychladnutí korpusy 1x prerežeme, takže nám
vzniknú 4 samostatné pláty cesta
Maliny
150g
rozmrazených malin
3
pl hnedého cukru
2/3
lyžičky zemiakového škrobu
Štavu
z rozmrazených malin vylejeme na panvicku, necháme zovrieť, pridáme
rozmiešaný škrob vo vode. Počkáme kým zovrie, pridáme maliny, jemne
premiešame(aby nám ostali kusy malín), odstavíme a necháme
vychladnuť.
Mascarpone
krém
200g
mascarpone
100g
krémového syra (Lidl)
50ml
sladeného kondenzovaného mlieka
½
balíčka stužovača slahačky
175
ml šľahačky
1pl
práškového cukru
Zmiešame
si mascarpone s krémovým syrom a kondenzovaným mliekom. V inej
nádobe si preosejeme stužovač, 1PL práškového cukru. Prilejeme slahačku
a vyšlaháme dotuha. Mascarpone a šlahačku spolu jemne zmiešame.
Mascarpone-maslový
krém
4PL
mascarpone krému
40g
maslo
35g
práškového cukru
Vanilkový
extrakt
Maslo,
30g práš. cukru a vanilkový extrak si vymiešame do svetlej peny. Do tejto
hmoty pridáme asi 4 lyžice mascarpone plnky. Táto zmes nám vystačí na obtretie
torty. Ak sa krém zrazí, stačí ho na chvílku zahriať nad parou. Maslo sa
rozpusti a vznikne hladky krem J Treba ho ale ešte dať stuhnúť do
chladničky.
Tortu
skladáme nasledovne. Na plát cesta natrieme domáci lemon curd, poukladáme
maliny a zakryjeme krémom. Postup opakujeme až kým na tortu nepoložíme
posledný plát cesta. Tortu si narovnáme a obtrieme jemne krémom mascarpone
na zachytenie drobkov z torty. Dáme na 30 min stuhnúť do chladničky.
Vytiahneme
maslovo-mascarpone krém, odoberieme z neho 1 PL, ktorú zmiešame
s malinovou štavou/farbivom. Ja som vytvorila 2 tóny rúžovej. Tortičku
následne obtrieme bielym nezafarbeným kremom dookola, uhladíme. Zoberieme si
paletku a okolo torty vytvoríme bodky pomocou farebného krému.
Následne zoberieme velkú stierku a opať uhladíme povrch torty, pritláčame
však len velmi jemne. Takto nám vznikne efekt „vodných farieb“. Dáme do chladu
aspoň na hodinu.
A máme hotovo! :)
Ahoj, jak se prosím dělají pusinky, aby byly takhle dvojbarevné? Děkuji :-) Lucie
OdpovedaťOdstrániťAhoj Lucka, stačí ked urobíš farebné čiary farbivom alebo džemom vo vnutri plniaceho sáčku v smere od špičky hore, staci do polky sáčku..podľa mnozstva bielkovej hmoty :)
OdpovedaťOdstrániťAhoj Zuzka! Veľmi zaujímavý recept, a tie pusinky! Konečne som našla niečo originálne, teším sa a určite vyskúšam! Nech sa ti darí! Zuzana :)
OdpovedaťOdstrániť