streda 13. apríla 2016

Maková torta s Bielou čokoládou a Citrónovým krémom

Milujem všetky kombinácie s makom..Mak mi asi najviac chutí v kombinácií so slivkami:) 
Okrem sliviek sa mojim chutovým pohárikom páči aj citrón a biela čokoláda :) Tak som rovno takú tortu napiekla:) Chuťovo je veľmi svieža, no treba si poriahne navlhčiť makový korpus. Mak je trošku taky suchý nezbedník :D




 




Krém z bielej čokolády
400 ml šľahačkovej smotany

200g bielej čokolády

Ako prvé si musíš urobiť tento krém – robí sa rovnako ako parížska šľahačka, len s bielou čokoládou. Do kovovej misky si nalej smotanu a pridaj polámanú čokoládu. Miešaj nad parou až kym sa čokoláda nerozpustí. Keď je zmes hladka, šupni ju do chladničky, kde by mala byť 24 hodin. No stačí, keď postojí aj iba cez noc.



Makový korpus
5x vajíčko
150g práškového cukru
140g polohrubej múky
15g zemiakového škrobu
6g prášku do pečiva
200g mletého maku
100 ml mlieka
Z bielok a štipky soli vyšlahaj tuhý sneh. V osobitne nádobe si zmiešaj muku s práškom do pečiva a zemiakovým škrobom. Žltka vymiešaj do svetlej peny s práškovým cukrom, prilej mlieko, potom múčnu zmes, mak a dobre premiešaj. Nakoniec pridaj bielkovú hmotu a jemne zašlahaj. Cesto vylej do formy s priemerom 24 cm a daj piecť na 180, cca 45 minút. Vyskúšaj špajdlou.
Vychladnutý korpus prerež na 3 pláty.

Krém
1x krém z bielej čokolády
300 mascarpone
Asi 6 čl lemon curd – citrónový krém. Ja som mala tento http://goo.gl/tmtKt9. Alebo si môžeš vyrobiť.
1  štužovač šľahačky
Do studeného krému z bielej čokolády prisyp 1 stužovač šľahačky a vymixuj. V inej nádobe si premiešaj 300g mascarpone a zamiešaj doň krém z bielej čokolády. Z plnky si odober asi 5 veľkých lyžíc krému a zvyšok rozdel do 2 misiek. Do jednej z misiek pridaj Lemon curd podľa chuti. 

Vrstvenie
Makový korpus nie je moc štavnatý a tak si pre istotu urob cukrovu vodu s citronom – citrónový rozvar.
Spodný korpus natri citronovým rozvarom a daj naň celú plnku s lemon curd. Na krém polož plát cesta, navlhči rozvarom a potri druhou polovicou bielej plnky. Polož posledný plát cesta. Zober si krém, ktorý si si odobrala a poobtieraj okolo torty. Do tohto krému potrebujeme zachytit všetky drobky a mrvenice z cesta. Neskôr vďaka tomuto triku dosiahneme hladký povrch. Tortu vlož na chvilku do chladničky, aby krém stuhol, asi 15 min.

Extra krém na obtretie (volitelný)
100ml šľahačky
100g mascarpone

1/2 stužovača šlahačky
Tento krém na obtretie môže/nemusí byť. Ide o to, či chceš mať viac krému okolo, alebo nie :P Buď z nej chces polo-naháčku, alebo nie :)
Do nádoby vylej 100ml šlahačky, trochu stužovača, 100g mascarpone a vysľahaj. Podľa chuti možes/nemusíš pridať lemon curd. Ja som dala. Vyber tortu z chladničky a obtri ju dookola kremom. Daj naspať do chladničky aaa nechaj stuhnúúúúť a odležať aspoň 2 hodinky :)



Hotovko:)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára